WHO onderzoekt besmette hoestsiropen na dood van ruim driehonderd kinderen

Gifschandaal De WHO gaat onderzoeken welke specifieke grondstoffen zijn gebruikt door zes hoestsiroopfabrikanten in India en Indonesië, nadat „onaanvaardbare niveaus” van gifstoffen in de producten zijn aangetroffen.
Moeders van slachtoffers wonen in de rechtbank in Jakarta een hoorzitting bij van een rechtszaak tegen de Indonesische regering en farmaceutische bedrijven, wegens het toestaan van de verkoop van besmette hoestsiroop.
Moeders van slachtoffers wonen in de rechtbank in Jakarta een hoorzitting bij van een rechtszaak tegen de Indonesische regering en farmaceutische bedrijven, wegens het toestaan van de verkoop van besmette hoestsiroop. Foto Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters

Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat onderzoek doen naar een serie incidenten met besmette hoestsiropen die in verband worden gebracht met de dood van meer dan driehonderd jonge kinderen in drie landen. Het merendeel van de kinderen was jonger dan vijf jaar oud. Het onderzoek moet uitwijzen of er een verband bestaat tussen de fabrikanten die de hoestsiropen hebben geproduceerd. Maandag riep de WHO al op tot „onmiddellijke actie” om kinderen te beschermen tegen de medicinale hoestdranken.

De WHO gaat onderzoeken welke specifieke grondstoffen zijn gebruikt door de zes fabrikanten in India en Indonesië, nadat „onaanvaardbare niveaus” van gifstoffen in de producten zijn aangetroffen. Ook wordt onderzocht of de fabrikanten deze grondstoffen van dezelfde leveranciers hebben verkregen. Daarnaast overweegt de WHO om gezinnen te adviseren over het gebruik van hoestsiroop voor kinderen, aangezien de veiligheid van sommige van deze producten nog niet is gegarandeerd, zo meldt persbureau Reuters.

Lees ook: In de ‘apotheek van de wereld’ is de controle gebrekkig

De eerste sterfgevallen vielen in juli 2022 in Gambia, toen 66 jonge kinderen overleden aan acute nierschade. De kinderen zouden allemaal een hoestsiroop van Maiden Pharmaceuticals hebben ingenomen. Later overleden 99 jonge kinderen in Indonesië en 18 kinderen in Oezbekistan aan acuut nierletsel. De WHO stuurde een internationale waarschuwing uit nadat uit laboratoriumtests bleek dat de hoestmiddelen (Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup en Magrip N Cold Syrup) schadelijke stoffen bevatten. Het gaat om de ingrediënten di-ethyleenglycol en ethyleenglycol, die zeker bij kinderen ernstige nierschade kunnen veroorzaken.

De WHO schrijft dat in minstens zeven landen incidenten zijn gemeld met de besmette hoestsiropen, waarbij in drie landen meer dan driehonderd doden zijn gevallen. Het is niet duidelijk in welke landen nog meer slachtoffers zijn gevallen.