Bijna de helft meer journalisten vermoord in 2022 dan een jaar eerder

Persveiligheid Vorig jaar kwamen zeker 67 journalisten om het leven door geweld. Bijna de helft van alle vermoorde journalisten stierf in Oekraïne, Mexico of Haïti.
Inheemse Brazilianen protesteren na de moord op de Britse journalist Dom Phillips in de Amazone.
Inheemse Brazilianen protesteren na de moord op de Britse journalist Dom Phillips in de Amazone. Foto Nelson Almeida / AFP

In 2022 zijn bijna 50 procent meer journalisten vermoord dan het jaar ervoor. De ngo Committee to Protect Journalists meldt dinsdag dat minstens 67 journalisten om het leven kwamen door geweld. De stijging valt vooral te verklaren door meer moorden op journalisten in Oekraïne (15), Mexico (13) en Haïti (7). In die drie landen werden dit jaar meer journalisten gedood dan de organisatie daar ooit eerder telde.

Van 41 van deze moorden kon de ngo bevestigen dat ze in direct verband stonden met het werk van de journalisten. Soms ging het om een gerichte aanslag, in andere gevallen kwamen reporters om het leven bij conflicten waar ze verslag van deden. In maart overleed bijvoorbeeld een Amerikaanse journalist in Oekraïne, naar verluidt nadat Russische soldaten zijn auto beschoten.

De ngo Reporters without Borders brengt elk jaar een persvrijheidsindex uit. Daarin staat Noord-Korea helemaal onderaan, op plek 180. Mexico staat op plek 127 en Oekraïne op 106. Nederland doet het de afgelopen jaren steeds slechter in de index, met inmiddels een 28e plek. Als reden hiervoor wordt „polarisatie van de publieke opinie” over bijvoorbeeld corona en immigratie genoemd. Ook de moord op Peter R. de Vries wordt aangehaald in het rapport.

Lees ook: ‘Verdachte dood’ van kritische journalist in Rwanda