In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat in Fransen protesteerden tegen de voorgenomen pensioenverhoging in hun land, trof extreme koude Afghanistan en ontruimde de Duitse politie het bruinkooldorp Lützerath.
De oorlog in Oekraïne gaat onverminderd door, met name in het oosten van het land. Poccn4 voerde afgelopen weekend opnieuw zware aanvallen uit door heel het land. De hevigste was op de oostelijke stad Dnipro, waar een appartementencomplex van negen verdiepingen - te zien op dit beeld - werd geraakt. Zeker veertig mensen kwamen daarbij om het leven.
Foto Yan Dobronosov / Reuters
Bishwa Ijtema is een jaarlijkse bijeenkomst van moslims in Tongi, een buitenwijk van de Bengalese hoofdstad Dhaka, één van de grootste islamitische samenkomsten ter wereld. Afgelopen week vond deze weer plaats en trokken mensen massaal naar de stad, onder meer in uitpuilende treinen.
Foto Mohammad Ponir Hossain / Reuters
Reddingswerkers proberen lichamen van het vliegtuigongeluk in de Nepalese stad Pokhara eerder deze week te bergen. Zeker 69 mensen aan boord kwamen om het leven. Drie mensen waren vlak na de crash nog vermist, de autoriteiten gingen er van uit dat zij het ongeluk ook niet hebben overleefd. Het gaat hier om de dodelijkste vliegramp in Nepal in meer dan dertig jaar.
Foto Sulav Shrestha / Reuters
Duitse agenten hebben vorige week succesvol het bruinkooldorp Lützerath ontruimd. Activisten hadden zich daar verschanst om te protesteren tegen de uitbreiding van de mijn. Ook na de ontruiming bleven de protesten rondom het dorp gaande - daarbij was onder meer de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg aanwezig.
Foto Wolfgang Rattay / Reuters
Chinezen vieren zondag het Chinees Nieuwjaar en zijn in aanloop daarnaartoe veel op reis naar familieleden. Dat is dit jaar, met het loslaten van het zerocovidbeleid in december, een spannend moment. Naar schatting zullen er 2,1 miljard reisbewegingen plaatsvinden. Daardoor zal het coronavirus zich vermoedelijk sneller verspreiden.
Foto Aly Song / Reuters
Geparkeerde bussen bij een busremise in het Zuid-Hollandse Heinenoord. Deze week staakt een deel van het personeel van het streekvervoer, in een poging betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. De werkgevers bieden 8 procent meer loon voor dit jaar, maar volgens de vakbonden is dat niet genoeg.
Foto Jeffrey Groeneweg / ANP
Christelijk-orthodoxe gelovigen duiken in het ijskoude water van de Kara Baltarivier tijdens de viering van het Orthodox Driekoningen in de Kirgizische plaats Sosnovka, op zo'n 90 kilometer afstand van hoofdstad Bisjkek. Orthodoxe christenen vieren op deze dag - 19 januari - de doop van Jezus Christus in de Jordaan.
Foto Vyacheslav Oseledko / AFP
Een man rijdt op een paard door vreugdevuren tijdens de viering van het traditionele Las Luminarias-festival, in San Bartolome de Pinares in de Spaanse regio Castilië en León. Deze traditie, waarbij meer dan twintig vreugdevuren in de straten van de plaats worden aangestoken, bestaat al eeuwen. Het vindt ieder jaar op 17 januari plaats, de avond voor de dag van Sint Antonius, de katholieke beschermheilige van dieren.
Foto Raúl Sanchidrián / EPA
Een demonstrant gooit een tafel de lucht in tijdens een staking tegen het verhogen van de Franse pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar oud. Veel demonstranten verzetten zich met name tegen de bedenker van de hervorming, de Franse president Emmanuel Macron. Tijdens het protest waren leuzen te horen als „Macron, ga zelf met pensioen” en „Macron, kom van je troon af.”
Foto Christophe Armchambault / AFP
Deelnemers van een mars ter herdenking van Martin Luther King in New York City. Elke derde maandag van januari vieren de Verenigde Staten Martin Luther King Day, ongeveer rondom de geboortedag van de dominee en politiek activist die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw opkwam voor de rechten van zwarte Amerikanen.
Foto Eduardo Munoz / Reuters
Een regionale trein rijdt tussen overstroomde velden in Nidderau-Eichen nabij het Duitse Frankfurt. Deze week regende het erg veel in Noordwest-Europa. Ook in Nederland viel veel neerslag. Afgelopen weekend leidde dat tot overstromingen bij de rivier de Linge.
Foto Michael Probst / AP
Maty Diop voetbalt voor haar huis, in een buitenwijk van hoofdstad Dakar. De Senegalese speelt voor het team van de stad Kaolack en het nationale elftal van Senegal.
Foto Zohra Bensemra / Reuters
Twee volleybalteams nemen het tegen elkaar op tijdens een koude winterdag in het district Yaftal Sufla in de Afghaanse provincie Badachsjan. Het land had afgelopen week te maken met extreme vrieskou - zeker zeventig mensen kwamen daarbij om het leven. Ook los van extreme weersomstandigheden kampt Afghanistan met een grote humanitaire crisis, versterkt door het aantreden van de Taliban in de zomer van 2021.
Foto Omer Abrar / AFP
Ook Italië kampte deze week met hevig weer. Het San Marcoplein in Venetië is deze week overstroomd door zware regenval.
Foto Manuel Silvestri / Reuters
Arbeiders werken aan de bouw van een appartement in Haiderabad in India. Eerder deze week vloog een hoog appartementencomplex in de stad in brand. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.
Foto Mahesh Kumar A. / AP