WK Voetbal

Brazilië verslaat Servië dankzij dubbelslag Richarlison

In dit blog doet NRC verslag van het WK voetbal van 2022 in Qatar. Vandaag spelen onder meer Portugal, Brazilië, Servië en Uruguay. Op deze pagina vind je het wedstrijdschema en alle groepsstanden.

Dit blog is gesloten

De vijfde speeldag van het WK in Qatar begon met een 1-0 overwinning van Zwitserland op Kameroen, gevolgd door een 0-0 gelijkspel tussen Zuid-Korea en Uruguay. De wedstrijd tussen Portugal en Ghana leverde wel vuurwerk op: het werd 3-2 en Cristiano Ronaldo maakte een recorddoelpunt. De laatste wedstrijd op donderdag, tussen Brazilië en Servië, eindigde in 2-0 voor de Brazilianen.

Op vrijdag komt onder meer het Nederlands elftal in actie, tegen Ecuador. Een ander affiche om naar uit te kijken is de wedstrijd tussen Engeland en de Verenigde Staten. Lees verder in het volgende WK-blog.

Stand

Groep A
Nederland 3 7 4
Senegal 3 6 1
Ecuador 3 4 1
Qatar 3 0 -6
Groep B
Engeland 3 7 7
Verenigde Staten 3 5 1
Iran 3 3 -3
Wales 3 1 -5
Groep C
Argentinië 3 6 3
Polen 3 4 0
Mexico 3 4 -1
Saoedi-Arabië 3 3 -2
Groep D
Frankrijk 3 6 3
Australië 3 6 -1
Tunesië 3 4 0
Denemarken 3 1 -2
Groep E
Japan 3 6 1
Spanje 3 4 6
Duitsland 3 4 1
Costa Rica 3 3 -8
Groep F
Marokko 3 7 3
Kroatië 3 5 3
België 3 4 -1
Canada 3 0 -5
Groep G
Brazilië 2 6 3
Zwitserland 2 3 0
Kameroen 2 1 -1
Servië 2 1 -2
Groep H
Portugal 2 6 3
Ghana 2 3 0
Zuid-Korea 2 1 -1
Uruguay 2 1 -2

Brazilië verslaat Servië dankzij dubbelslag Richarlison

Brazilië heeft zijn eerste wedstrijd het WK winnend afgesloten. Tegen een taai Servië werd het 2-0. Brazilië gaat nu op basis van doelsaldo aan de leiding in groep G.

Het Braziliaanse elftal wordt gezien als een van de favorieten voor de eindzege op het WK en trad aan met een ijzersterk elftal, met daarin plek voor onder meer Neymar, Casemiro en Vinícius Júnior. Bij Servië hadden Ajax-aanvoerder Dusan Tadic en Nemanja Gudelj (voormalig Ajax- en AZ-speler) een basisplaats.

Ondanks constante druk van Brazilië vielen er in de eerste helft amper kansen te noteren. Een schot van Vinícius Júnior ging naast en een schot van Raphina werd gepakt door de Servische keeper Milinkovic-Savic.

Omhaal

Na de rust kwam Brazilië furieus uit de startblokken. Raphina stuitte op Milinkovic-Savic, Neymar schoot van dichtbij over en Alex Sandro schoot de bal snoeihard van afstand op de paal. Na een uur spelen viel de bevrijdende openingstreffer: na een dribbel van Neymar kon een schot van Vinícius Júnior in eerste instantie nog gepareerd worden, maar de rebound van Richarlison was de Servische keeper te machtig.

Elf minuten later was het weer raak. Een voorzet van Vinícius Júnior werd door Richarlison met links aangenomen en met rechts met een schitterende halve omhaal afgemaakt. Ook met een 2-0 voorsprong bleven de Brazilianen de druk op de ketel houden, met onder meer een schot op de lat, maar de 3-0 bleef uit.

Richarlison scoort de 2-0. Foto Amanda Perobelli/Reuters

Cristiano Ronaldo levert unieke prestatie, wint met Portugal met 3-2 van Ghana

Portugal heeft donderdag een doelpuntrijke wedstrijd met 3-2 gewonnen van Ghana, mede dankzij een recorddoelpunt van Cristiano Ronaldo. Het elftal van bondscoach Fernando Santos gaat nu aan kop in groep H, omdat Zuid-Korea eerder op de dag gelijkspeelde (0-0) tegen Uruguay. Portugal was de hele wedstrijd de betere ploeg, maar wist het krachtverschil de eerste 45 minuten niet om te zetten in doelpunten. In de tweede helft, die zich ontvouwde als een ware thriller, lukte dat wel.

De ogen waren in Doha vooral gericht op de sinds deze week clubloze Cristiano Ronaldo (37), die begon aan zijn vijfde WK. De Portugese bondscoach had de vijfvoudig winnaar van de Gouden Bal in de punt van de aanval gezet, waar hij moest worden bediend door João Félix, Otávio en Bruno Fernandes. Zij gaven hun aanvoerder genoeg bruikbare ballen, maar Ronaldo wist ze in de eerste helft niet om te zetten in doelpunten — op één keer na, maar toen maakte hij een overtreding.

In de tweede helft maakte Ronaldo alsnog zijn doelpunt. Hij werd daarmee de eerste speler in de voetbalgeschiedenis die scoorde op vijf verschillende WK’s. De aanvaller liet zich makkelijk vallen bij een ingreep van de Ghanese centrumverdediger Mohammed Salisu, kreeg een strafschop en schoot dankbaar raak: 1-0.

Gelijkmaker Ghana

Kort na de openingstreffer van Portugal maakte Ghana gelijk. Ajax-speler Mohammed Kudus brak door op links, niet voor het eerst met een goede actie, en trok de bal voor. Zijn voorzet kwam via een Portugees been terecht bij spits André Ayew, die voetbalt bij Al-Sadd uit Doha. De aanvoerder van Ghana schoot van dichtbij binnen. Ayew werd kort na zijn gelijkmaker naar de kant gehaald. Daar bevond hij zich in een onderonsje met ploeggenoten toen zijn ploeg het alweer uit handen gaf.

Manchester United-middenvelder Fernandes gaf een steekpass op Atletico Madrid-aanvaller Félix, die de bal vanaf rechts in de linkerhoek schoot, langs de uitgestrekte armen van de uitgekomen Ghanese doelman Lawrence Ati-Zigi. Daarna was het door riskant balverlies op het middenveld van Ghana snel 3-1. Wederom verzorgde Fernandes de knappe assist, ditmaal op de ingevallen AC Milan-aanvaller Rafael Leão.

Vlak na de wissel van Ronaldo maakte invaller Osman Bukari in de 88e minuut de Ghanese aansluitingstreffer. Hij kopte een voorzet vanaf links binnen. Met negen minuten blessuretijd kreeg Ghana hernieuwde hoop op een punt. Die werd in de allerlaatste minuut bijna realiteit. De Portugese doelman Diogo Costa legde de bal voor zich neer, maar wist niet dat de Spaans-Ghanese spits Iñaki Williams zich achter hem verscholen had. Williams sprong tevoorschijn, tikte de bal weg, maar gleed uit.

Ronaldo (m) loopt juichend weg nadat hij een strafschop heeft benut. Foto Odd Andersen/AFP

Ook wedstrijd tussen Uruguay en Zuid-Korea eindigt zonder doelpunten

Uruguay en Zuid-Korea (groep H) hebben donderdag hun eerste wedstrijd op dit WK gelijkgespeeld. In het Education Citystadion in de Qatarese stad Ar Rayyan wisten beide teams niet te scoren, waardoor voor de vierde keer dit WK een duel in 0-0 eindigde. Hoewel Zuid-Korea voetballend tot de beste kans van de wedstrijd kwam, was Uruguay met twee ballen op de paal het dichtstbij een doelpunt.

Uruguay is een team met internationale sterren van weleer als Luis Suárez (35), Diego Godín (36) en Edinson Cavani (35) enerzijds, en nieuwe topspelers als spits Darwin Núñez (23) en middenvelder Federico Valverde (24) anderzijds. Zuid-Korea leunt voor aanvallende impulsen hard op aanvoerder Son Heung-min (30), die wegens een blessure aan zijn oogkas gemaskerd speelt. De aanvaller van het Engelse team Tottenham Hotspur scoorde in ruim honderd interlands 35 keer.

In de eerste helft wist alleen Zuid-Korea een grote kans te creëren. Spits Hwang Ui-jo (30) was het eindstation van een geduldige Zuid-Koreaanse aanval via een groot aantal spelers. Hij nam de goede lage voorzet vanaf de rechterkant in één keer, maar schoot over. Het was het achtste WK-duel op een rij waarin een Zuid-Koreaans doelpunt in de eerste helft uitbleef. Uruguay kwam later dichterbij een voorsprong. Uit een hoekschop kopte centrumverdediger en aanvoerder Godín hard op de linkerpaal.

Tot grote kansen kwam het in de tweede helft helemaal niet meer. Alleen Real Madrid-speler Valverde zorgde nog voor spektakel. Zoals vaker dit seizoen schoot haalde hij van afstand vernietigend uit, maar trof ditmaal de paal. Later op de dag (17.00 uur) komen de twee andere teams uit groep H in actie, als Portugal het opneemt tegen Ghana.

De Uruguayaanse middenvelder Federico Valverde tackelt de Zuid-Koreaanse aanvaller Lee Kang-in. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

Kat van Kameroen

Het leven van een keeper kan niet makkelijk zijn. Je maakt deel uit van een collectief, maar voelt je ook kwetsbaar tussen die palen, met de opzwepende, soms dreigende geluiden van de fans achter je. Schlemiel of held – op geen positie is het verschil zo klein als bij een keeper.

Lees verder over André Onana: Kat van Kameroen

Geen Oranje-statement tegen FIFA voor wedstrijd tegen Ecuador

Het Nederlands elftal gaat voor de wedstrijd tegen Ecuador vrijdag geen statement maken tegen de internationale voetbalbond FIFA. Dat heeft bondscoach Louis van Gaal donderdag bekendgemaakt tijdens de persconferentie. „We hebben een punt achter alle politieke kwesties gezet nadat we vorige week arbeidsmigranten op onze training hebben uitgenodigd”, zei Van Gaal. De spelers vrezen dat de FIFA op wat voor manier dan ook voor hun droom gaat liggen om wereldkampioen te worden.

Het Duitse voetbalelftal koos woensdag wel voor een statement tegen de FIFA, die heeft besloten om dragers van de OneLove-aanvoerdersband te beboeten met een gele kaart. Vlak voor de verloren wedstrijd tegen Japan (1-2) poseerden de elf basisspelers met de handen voor het mond, om te laten zien dat ze zich door de FIFA gemuilkorfd voelen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken droeg de band met regenboogkleuren op de tribune wel — naast FIFA-baas Gianni Infantino.

Donderdag gaf middenvelder Davy Klaassen nog aan gecharmeerd te zijn van de „originele” manier waarop de Duitsers hun onvrede over de FIFA lieten blijken. De Ajacied zei toen nog dat de spelers de gedachte achter de band nog steeds willen uitdragen, maar dan wel op een „goede en pakkende manier”. Met de OneLove-band wilden aanvoerders van Nederland, Duitsland, Engeland, Wales, België, Zwitserland en Denemarken tijdens het WK in Qatar een statement maken voor inclusie.

Louis van Gaal (l) met vleugelverdediger Denzel Dumfries (r) tijdens de persconferentie donderdag. Foto Alberto Pizzoli/AFP

Chinese steden in lockdown: ‘Is het WK in Qatar op een andere planeet?’

In China, waar in de afgelopen 24 uur de coronabesmettingen met het hoogste aantal zijn toegenomen sinds het begin van de pandemie, wordt verbolgen gereageerd op beelden van het WK in Qatar. Terwijl het voetbaltoernooi in volle gang is, zijn in heel China grote steden in lockdown vanwege een streng ‘zero-covidbeleid’ waar de Chinese regering aan vasthoudt.

Volgens de BBC ging er korte tijd een een open brief rond op sociale media waarin het Chinese coronabeleid in twijfel werd getrokken, en waarin werd gevraagd of het WK in Qatar „op dezelfde planeet” was als China. De brief werd kort daarna gecensureerd. Andere inwoners zouden op sociale media hebben gezegd dat het „raar” is om honderdduizenden mensen te zien samenkomen zonder mondkapjes.

Sommige Chinese ouders zouden moeite hebben gehad om aan hun kinderen uit te leggen waarom de beelden van het WK zo anders zijn dan de mensen thuis, meldt BBC op basis van Chinese berichten. „Aan de ene kant van de wereld is het feest, aan de andere kant zijn er regels om vijf dagen lang geen openbare plaatsen te bezoeken.”

Voetbal is erg populair in China. Alle WK-wedstrijden worden uitgezonden op de nationale staatsomroep CCTV en de Chinese leider Xi Jinping is ook een bekend liefhebber van de sport. Het land is niet gekwalificeerd voor het WK, maar volgens het Chinese dagblad Global Times heeft China zijn ‘aanwezigheid’ in Qatar vergroot door het evenement te sponsoren met in China gemaakte producten.

In Shanghai kijkt men op een bijna leeg terras, en mét mondkapje, het WK. Foto Aly Song/Reuters

Zwitserse aanvaller Embolo maakt enige doelpunt tegen geboorteland Kameroen

Uitgerekend Breel Embolo heeft Zwitserland op het WK voetbal aan een zege op Kameroen geholpen. Het werd 1-0 in het Al Janoub stadion in Al Wakrah. Embolo, aanvaller van AS Monaco, is in Kameroen geboren, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Europa.

De 25-jarige Embolo schoot kort na de rust van dichtbij raak na een voorzet vanaf de rechterflank van Xherdan Shaqiri. Terwijl Embolo werd besprongen door ploeggenoten weigerde hij te juichen.

Embolo werd zo’n 20 minuten voor tijd gewisseld voor Haris Seferovic, die in het restant - ondanks een grote kans in blessuretijd - niet wist te scoren. Rigobert Song, de bondscoach van Kameroen, wisselde de volledige voorhoede, maar behaalde daarmee geen effect.

In de eerste helft had Kameroen de grootste kansen. Bryan Mbeumo stuitte na een uitbraak met links op doelman Yann Sommer en Karl Toko Ekambi schoot net over. Na een half uur was Martin Hongla redelijk dicht bij een doelpunt. Aan de andere kant van het veld hoefde de doelman van Kameroen en oud-Ajaxkeeper André Onana nauwelijks in te grijpen.

In de tweede helft was Onana kansloos op het schot van Embolo, al redde hij kort daarna knap bij een soortgelijke poging. Het was voor Kameroen niet voldoende voor een resultaat.

In dezelfde poule treffen Brazilië en Servië elkaar donderdagavond. De aftrap is om 20.00 uur.

De in Kameroen geboren speler Breel Embolo maakte het enige doelpunt van de wedstrijd voor de Zwitsers tegen Kameroen. Foto Fabrice Coffrini/AFP

Welkom in dit blog

Het is de vijfde speeldag van het WK in Qatar met wedstrijden uit de laatste twee poules, G en H. De dag begint om 11.00 uur met de wedstrijd tussen Zwitserland en Kameroen. Om 20.00 uur is het de beurt aan titelfavoriet Brazilië, dat het opneemt tegen het Servië van Ajacied Dusan Tadic. Volgens Tadic is de nationale ploeg van zijn land jarenlang niet zo goed geweest als nu. „Iedereen praat over Brazilië maar dat kan ons motiveren. We zijn in topvorm, ik geloof in onszelf”, zei hij woensdag tijdens een persmoment.

De andere wedstrijden die op het programma staan, komen uit poule G. Om 14.00 uur speelt Uruguay tegen Zuid-Korea en om 15.00 uur speelt Portugal tegen Ghana. Sterspeler Cristiano Ronaldo kwam dinsdag nog in het nieuws toen bekend werd dat hij per direct stopt bij zijn Britse club Manchester United. De positie van de Portugees was onhoudbaar geworden nadat hij in een interview uithaalde naar de club en naar de Nederlandse oud-Ajaxtrainer Erik ten Hag.

Zwitserland - Kameroen

 • #13
 • Groep G
 • Al Janoub

Uruguay - Zuid-Korea

 • #14
 • Groep H
 • Education City

Portugal - Ghana

 • #15
 • Groep H
 • Stadium 974

Brazilië - Servië

 • #16
 • Groep G
 • Lusail

Bekijk het volledige programma met uitslagen en standen

Lees hier het vorige WK-blog terug