In beeld

Schilderende fans maken zich op voor laatste WK met Messi

De Argentijnse ster Lionel Messi is bezig aan zijn laatste WK als voetballer. Zijn team verloor vandaag verrassend de eerste wedstrijd. Dat neemt niet weg dat Messi wereldwijd talloze fans heeft, die hem vereren met muurschilderingen.
Lionel Messi prijkt op de zijkant van een flatgebouw in de Argentijnse stad Rosario, waar hij op 24 juni 1987 werd geboren.
Foto Luis Robayo / AFP
Een Messi-muurschildering in Bangladesh. Ook in het Zuid-Aziatische land is de 35-jarige superster mateloos populair.
Foto K M Asad / Getty Images
Een fan van Argentinië in Bangladesh kust zijn dochter, eveneens in het blauwwit gehuld, op haar voorhoofd. Na cricket is voetbal de tweede sport van Bangladesh.
Foto Mohammad Ponir Hossain / REUTERS
Een kunstenaar uit Bangladesh werkt in hoofdstad Dhaka aan een muurschildering van de Braziliaanse aanvaller Neymar (r) naast die van Messi (l). Bij gebrek aan een eigen voetbalteam van formaat verlenen Bengalezen hun steun aan de twee Zuid-Amerikaanse grootmachten.
Foto Monirul Alam / EPA
De liefde voor voetbal in Bangladesh houdt verband met het koloniale regime van Groot-Brittannië. Van 1700 tot 1947 was Bangladesh onderdeel van het Britse Rijk. Toen het Argentijnse fenomeen Diego Maradona tijdens de finale het WK in 1986 met twee goals Engeland velde, was de Bengaalse liefde voor Argentinië geboren.
Foto Piyal Adhikary / EPA
Een koppel loopt langs een fresco van Messi in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. In zijn hand houdt hij de beker vast van de Copa America, die Argentinië in 2021 won. Het was voor Messi de eerste internationale prijs met zijn land.
Foto Natacha Pisarenko / AP
Indiase voetbalfans zwaaien met vlaggen in de Zuidwest-Indiase stad Cherupuzha, omgeven door grote uitknipsels van Neymar (l), Cristiano Ronaldo (m) en Messi (r). De Indiase autoriteiten hadden de uitknipsels verboden omdat ze de stroming van de rivier in de weg zouden zitten, maar voetbalfans wilden ze laten staan.
Foto AFP
Een student van de kunstacademie in Mumbai, de grootste stad van India, legt de laatste hand aan een wandschildering van Ronaldo (l) en Messi (r). Ook in India is voetbal vanwege Brits kolonialisme populair.
Foto Indranil Mukherjee / AFP
Mohamed Akram zit voor zijn geschilderde portret van Messi, in zijn winkel op een marktplaats in Doha, de hoofdstad van Qatar. Qatar organiseert het WK van 2022 – waarschijnlijk het laatste waaraan de nu 35-jarige Messi zal deelnemen.
Foto Siphiwe Sibeko/Reuters
Een Bengaalse kunstenaar werkt aan een muurschildering van Messi in Dhaka, Bangladesh. In 2014 verloor Messi met het Argentijnse elftal de WK-finale in Brazilië. Zijn ploeg speelde toen tegen Duitsland.
Foto Monirul Alam/EPA