Ruim 45 miljard dollar aan verzekeringsfraude in VS tijdens pandemie

Bedrog In de Verenigde Staten maakten fraudeurs onder meer gebruik van sofinummers van overleden mensen om toeslagen op te strijken die bedoeld waren om werkelozen door de pandemie te helpen.
Er werd in de Verenigde Staten voor zeker 45,6 miljard dollar aan fraude gepleegd.
Er werd in de Verenigde Staten voor zeker 45,6 miljard dollar aan fraude gepleegd. Foto Luong Thai Linh / EPA

Oplichters hebben tijdens de pandemie in de Verenigde Staten voor zo’n 45,6 miljard dollar aan werkloosheidsuitkeringen illegaal opgestreken. Dat meldt een federale arbeidsautoriteit in de VS, schrijven The Washington Post en internationale persbureaus. Het bedrag ligt fors hoger dan de 16 miljard dollar die autoriteiten vorig jaar ontdekten.

Het toeslagenprogramma werd in de eerste maanden van de pandemie opgezet onder de regering van Donald Trump met als doel circa 57 miljoen gezinnen te helpen. Naast dat de toeslagen steeds hoger werden, kwamen ook steeds meer mensen, zoals flexwerkers, in aanmerking voor de uitkeringen. Doordat het aantal werklozen in de Verenigde Staten ook toenam, werd in totaal bijna 900 miljard dollar aan werkloosheidsuitkeringen betaald tijdens de pandemie.

Oplichters

Niet iedereen die een uitkering ontving, had daar recht op. In honderdduizenden gevallen werd gebruikgemaakt van de sofinummers van overleden mensen om een uitkering aan te vragen. Andere oplichters zouden aanvragen in meerdere staten hebben gedaan of gebruikten de identiteit van gevangenen, terwijl deze groep geen recht had op een uitkering.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid werden federale werkloosheidsbureaus overvallen door de hoge werkloosheid tijdens de pandemie en kampte ze met slechte administratie, onderbetaald personeel en verouderde computers waarop de aanvragen moesten worden verwerkt. De autoriteiten verwachten dat het miljardenbedrag de komende weken stijgt naarmate onderzoek naar de fraude vordert. Inmiddels werden duizend Amerikanen aangeklaagd voor verzekeringsfraude tijdens de pandemie.

Lees ook dit artikel: Alleen de ‘meest schofterige’ fraudeurs met coronasteun moeten vervolging vrezen