Baudet afwezig bij tweede dag Algemene Politieke Beschouwingen

Premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën), aan het begin van dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen.
Premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën), aan het begin van dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto Bart Maat/ANP

Gisteren liep het hele kabinet de Kamer uit omdat Tsjerry Bidet 🚽 insinueerde dat minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) een spion was. Kamerlid Wybren van Haga keurt de persoonlijke belediging af, maar vond het weglopen van het kabinet een politieke blunder. Ook vond hij dat VVD-minister Dilan Yesilgöz óók persoonlijke beledigingen uitte in haar HJ Schoo-lezing. Vooral het feit dat Van Haga zelf een „onwelriekende reuzel” werd genoemd, kon volgens het Kamerlid niet door de beugel.

Rutte vond dat Yesilgöz een goede toespraak had gehouden. Hij zou tegen Wybren van Haga willen zeggen: „Niet zo happen!” De Kamerleden slaan op hun tafels. De uitspraken van Bidet 🚽 zijn iets anders volgens Rutte. Een kolossaal verschil. „Dit ging over alle grenzen”. En toen Kaag opstond „keken we elkaar aan en dachten we: we laten haar niet alleen vertrekken, dat doen we als team. Ik ben ontzettend blij dat we dat gedaan hebben”. Weer wordt er geroffeld.

Baudet is overigens niet aanwezig bij het debat vandaag, laat zijn woordvoerder weten via ANP. Zijn vrouw staat op het punt om te bevallen. Dat was ook de reden dat hij gisteren eerder mocht spreken. Zijn collega en FVD-Kamerlid Freek Jansen zal het woord in plaats van hem voeren, vandaag.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: GroenLinks en PvdA willen dat prijsplafond ook gezinnen in oude huizen helpt