Woningen 11,9 procent duurder in augustus, maar stijging zwakt iets af

Woningnood Hoewel bestaande koopwoningen vorige maand duurder waren dan een jaar eerder, zwakte de stijging van de huizenprijzen af. Dat is voor de vierde maand op rij zo.
Een Delftse woning staat te koop.
Een Delftse woning staat te koop. Foto Peter Hilz/ANP/ Hollandse Hoogte

Hoewel bestaande koopwoningen in augustus dit jaar 11,9 procent duurder waren dan een jaar eerder, lijkt de stijging van de huizenprijzen iets af te zwakken. Voor de vierde maand op rij stijgen de prijzen iets minder hard dan de maand ervoor, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De prijzen lagen in die periode wel steeds hoger dan diezelfde maand een jaar eerder.

De huizenprijzen stijgen onafgebroken sinds juni 2013, toen de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning ruim 206.000 euro was. Datzelfde gemiddelde lag vorige maand, na ruim negen jaar, op zo’n 446.000 euro. Dat was gemiddeld zo’n 1.000 euro meer dan in juli dit jaar. Tegelijkertijd werden vorige maand ruim 16.400 woningen verkocht: 5 procent minder dan een jaar eerder.

Nederland kampt al jaren met woningnood: volgens officiële cijfers waren er begin dit jaar bijna 280.000 woningen te weinig, op een totaal van ruim acht miljoen. Kabinet-Rutte IV heeft zich voorgenomen de komende negen jaar zeker honderdduizend woningen per jaar extra te bouwen in een poging de crisis op te lossen.

Lees ook: Zijn er wel een miljoen woningen nodig? Het kan ook minder zijn, of meer