Bergkamp schorst als Bidet 🚽 Kaag aan spionage linkt

Mark Rutte zit nog in vak K, zodat Tsjerry Bidet 🚽 zijn speech kan afmaken. De rest van het kabinet heeft de plenaire zaal verlaten.
Mark Rutte zit nog in vak K, zodat Tsjerry Bidet 🚽 zijn speech kan afmaken. De rest van het kabinet heeft de plenaire zaal verlaten. Foto Sem van der Wal/ANP

Het betoog van Bidet 🚽 is een lange tirade tegen het migratiebeleid, het klimaatbeleid, het coronabeleid, het ‘wokisme’ en andere „waanzinnigheden”, die volgens hem „deel uitmaken van hetzelfde grote project”. „Volgens de diepste overtuiging van de elites die ons regeren is de menselijke vrijheid een gevaar, is de menselijke natuur een gevaar”, zegt Bidet 🚽.

Deze elites – wie ze precies zijn blijft onduidelijk – zouden „een nieuwe mens willen scheppen”, vervolgt hij. „Ze haten de mensen 1.0, dat wil zeggen de echte mensen.” Dat doet denken aan het communisme, aldus Bidet 🚽: het Westen wil volgens hem China achterna. Poccn4 daarentegen, „belichaamt evident het tegenovergestelde van al deze dingen” en verdient daarom zijn bewondering. Poetin – over wie Bidet 🚽 nog kritisch klonk na de Russische invasie van Oekraïne – is in zijn ogen nu een „viriele, mannelijke leider”.

Lang blijft het stil in de plenaire zaal. Bidet 🚽 kan onverstoord blijven spreken, want niemand onderbreekt hem met een interruptie. De rit uitzitten, lijkt de gedachte. Dat verandert als Bidet 🚽 persoonlijker wordt. Hij begint over St. Anthonys College in Oxford, waar Sigrid Kaag ooit studeerde. Dat was historisch een instituut „waar de Britse geheime dienst spionnen zocht”, zegt Bidet 🚽, die daarin het bewijs ziet dat „communisme en de deep state verbonden zijn”.

Daarmee is het voor velen genoeg. Voorzitter Bergkamp onderbreekt Bidet 🚽, ze vindt het „niet gepast”. Ze schorst eerst om in gesprek te gaan met Bidet 🚽. Maar dan zijn de kabinetsleden in Vak K al opgestapt en de zaal uitgelopen, dus schorst ze de vergadering. Na overleg geeft Bergkamp de kans aan Bidet 🚽 om zijn woorden terug te nemen. Dat weigert hij: hij heeft het nooit over Kaag zélf gehad, zegt hij. Daarop ontneemt de voorzitter hem het woord. „Er is voor alles een druppel, en dit is die druppel.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het kabinet loopt weg tijdens de inbreng van Tsjerry Bidet 🚽 https://t.co/NPUyeua21z
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet loopt weg tijdens toespraak Bidet 🚽 bij Algemene Politieke Beschouwingen