In beeld

Prinsjesdag in Den Haag was dit jaar anders dan normaal, met boegeroep en verschillende demonstraties

Prinsjesdag was dit jaar anders dan eerdere jaren. Na twee coronajaren waren deze keer weer gasten welkom bij de ceremonie, vanwege de renovatie van het Binnenhof sprak koning Willem-Alexander dit jaar de Troonrede vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, en prinses Amalia was er voor het eerst bij. Ook werd vanuit verschillende groepen gedemonstreerd in Den Haag.
Dinsdag is Prinsjesdag en dat betekent, naast een Troonrede van de koning en de Miljoenennota, ook de bordes- en balkonscène bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Toeschouwers staan dinsdagochtend voor de hekken van het paleis te wachten.
Foto Aurélien Goubau
Sommige bezoekers waren in traditionele klederdracht.
Foto Pepijn Kouwenberg
Het was rumoerig in Den Haag deze Prinsjesdag. De gemeente kondigde in de nacht van maandag op dinsdag al een noodbevel af in het centrum wegens „ernstige vrees" voor verstoring van de openbare orde. Boeren hadden namelijk aangekondigd te gaan protesteren. In totaal zijn er zes trekkers in beslag genomen, meldt de politie van Den Haag later op dinsdagmiddag.
Foto Pepijn Kouwenberg
Deze groep kwam uit Amsterdam naar Den Haag voor Prinsjesdag. De vrouw in het oranje draagt de vlag van Suriname om zich heen gewikkeld met de datum 25 november 1975. Toen werd Suriname onafhankelijk verklaard.
Foto Aurélien Goubau
Veel mensen protesteerden vandaag tegen het overheidsbeleid. Deze man heeft slogans aan zijn fiets gehangen. Anderen hielden omgekeerde Nederlandse vlaggen omhoog of bliezen op fluitjes.
Foto Aurélien Goubau
Minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) loopt met het koffertje met de Miljoenennota. Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, betekent het nieuwe werkjaar van de regering.
Foto Phil Nijhuis/ANP
Veel toeschouwers waren vandaag in Den Haag. Zij keken onder andere naar de route die de koning aflegde naar Paleis Noordeinde. Persbureau ANP meldde dinsdag dat het erg druk was op het Centraal Station in Den Haag.
Foto Aurélien Goubau
Partijleider Esther Ouwehand van Partij voor de Dieren wordt geïnterviewd. Vandaag werd bekendgemaakt wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar.
Foto Olivier Middendorp
Toeschouwers kijken naar de stoet van de Glazen Koets, waarin koning Willem-Alexander, koningin Máxima en - voor het eerst aanwezig - kroonprinses Amalia zaten.
Foto Aurélien Goubau
Langs de route die de Glazen Koets door Den Haag reed, werd ook gedemonstreerd. Dit waren onder anderen boeren die tegen het stikstofbeleid zijn, maar bijvoorbeeld ook tegenstanders van coronamaatregelen en van het koningshuis.
Prinses Beatrix bekijkt de koninklijke stoet met de Glazen Koets op Prinsjesdag.
Foto Bart Maat/ANP
Kroonprinses Amalia was er voor het eerst bij op het balkon voor de balkonscène. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien (vlnr) zwaaien op het balkon van Paleis Noordeinde. Het gejuich werd ook daar deels overstemd door boegeroep.
Foto Sem van der Wal/ANP
Koningin Máxima, kroonprinses Amalia, prins Constantijn en prinses Laurentien lopen, voorafgaand aan de Troonrede, in de Koninklijke Schouwburg. De Troonrede werd dit jaar voorgelezen in de Schouwburg, omdat de Ridderzaal niet beschikbaar is vanwege de verbouwing van het Binnenhof.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) overhandigde - zo’n halfuur later dan gepland - het koffertje met daarin de Miljoenennota aan de Tweede Kamer.
Foto Olivier Middendorp