‘Historische droogte’ in Frankrijk: meer dan honderd gemeenten zonder drinkwater

Extreem weer Door de droogte krijgen de getroffen gemeenten drinkwater aangeleverd via vrachtwagens, omdat er geen water meer in de leidingen zit.
Waterflessen worden massaal ingeslagen op de parkeerplaats voor een supermarkt in de oostelijke plaats Gerardmer.
Waterflessen worden massaal ingeslagen op de parkeerplaats voor een supermarkt in de oostelijke plaats Gerardmer. Foto Sebastien Bozon/AFP

Meer dan honderd gemeenten in Frankrijk zitten vanwege de droogte zonder drinkwater. Dat heeft de Franse minister van Ecologische Transitie Christophe Béchu vrijdag tegen persbureau AFP gezegd tijdens een bezoek aan Alpes-de-Haute-Provence, in het zuiden van het land. Béchu zei dat de getroffen gemeenten water aangeleverd krijgen via vrachtwagens, omdat „er geen water meer in de leidingen zit”. Het gaat onder meer om gemeenten in het departement Doubs in het oosten van Frankrijk en de departementen Drôme en Var in het zuiden.

De Franse premier Elisabeth Borne noemde de crisis vrijdag „historisch” en heeft een interministerieel crisisteam ingesteld om maatregelen landelijk beter te kunnen coördineren. In 93 van de 96 departementen gelden al beperkingen op watergebruik, en voor 62 departementen is een crisissituatie uitgeroepen. Bij dit hoogste niveau van alertheid is onder andere het besproeien van gazons, voertuigen, trottoirs en het irrigeren van gewassen verboden.

Lees ook: Hoe de droogte in Europa de energiecrisis versterkt

De afgelopen julimaand was de op een na droogste maand ooit gemeten in Frankrijk - alleen maart 1961 was droger. Het neerslagtekort bedroeg 84 procent in vergelijking met het gemiddelde in de jaren tussen 1991 en 2020. De steeds vaker voorkomende hittegolven, die gepaard gaan met extreme droogte, zijn volgens wetenschappers een direct gevolg van de klimaatcrisis. Daarbij neemt extreem weer in intensiteit, duur en frequentie toe. De Franse regering heeft gewaarschuwd voor een verslechtering van de watervoorziening in de komende twee weken.

Een interview met de Franse minister van Ecologische Transitie en Regionale Cohesie, Christophe Béchu (in het Frans):

Twitter avatar franceinfo franceinfo 🔴🗣 „Nous avons un certain nombre de communes où nous avons des inquiétudes en termes d’eau potable. On est déjà à plus d’une centaine de communes en France qui aujourd’hui n’ont plus d’eau potable et pour lesquelles il y a des approvisionnements en camion”, annonce le ministre https://t.co/31L5iNRItm