Foto Dieuwertje Bravenboer

Dansen en gillen met het animatieteam

Op verzoek van NRC verbeeldt een fotograaf wekelijks een beroep uitgeoefend in de zomer. Deze week: het animatieteam van vakantiepark Leukermeer, door fotograaf Dieuwertje Bravenboer.

‘Fer, wordt wakker!” Een dozijn kinderen danst buiten het boothuis, de woonplaats van Fer, de mascotte van vakantiepark Leukermeer. Animatiemedewerker Cheyenne Reijers (23) krijgt het hoofd van Fer opgezet, de laatste voorbereidingen. Het koelsysteem van het pak wordt ingeschakeld, het is moeilijk om niet aan Darth Vader te denken.

Het geroep neemt toe, kindermuziek klinkt gedempt door de muren – tijd om te ontwaken. De deuren gaan open, Fer treedt naar buiten, de kinderen ontploffen bijna. Zo moeten The Beatles zich gevoeld hebben toen ze opkwamen in Shea Stadium.

Foto Dieuwertje Bravenboer

Vakantie kan saai zijn voor kinderen. Soms bestaat het animatieteam uit niet meer dan een haperende Finding Nemo-dvd en een tafeltennistafel die vol in de wind staat. Maar op vakantiepark Leukermeer trekken ze alles uit de kast. De vijf animatiemedewerkers werken van ’s ochtends vroeg tot in de avond. Fotograaf Dieuwertje Bravenboer liep een dag mee.

„Ik heb nu wel even tijd om te bellen”, zegt Reijers rond lunchtijd. Ze werkt al zes jaar in animatieteams, van Kreta tot Limburg. „Maar ik moet zo weer gaan.” Ze moeten horrorfilmpjes opnemen voor een spooktocht. Het plot: een animatieteam organiseert een spooktocht, maar komt per ongeluk in een spookhuis terecht – het is erg meta. Er zijn vrijwilligers met kettingzagen en in clownspakken.

Foto Dieuwertje Bravenboer

Foto Dieuwertje Bravenboer

De spooktocht organiseren ze naast de normale activiteiten. Die beginnen met de opwekking van Fer. Daarna: tikkertje, verstoppertje. Dan pizzabakken en limonade. De kinderen mogen hun eigen pizza beleggen – een recept voor een ramp. „Ik heb alle creaties gezien”, lacht Cheyenne. „Sommigen doen alleen tomatensaus en één champignon, anderen bouwen torens waarvan ik bang ben dat ze niet in de oven passen.”

In de middag maakt Fer nog een ronde over de camping en langs het strand. De twee meter lange mascotte dwaalt als robotstofzuiger door het park. Er loopt altijd een animatiemedewerker mee om te zorgen dat Fer niet valt of tegen tenten en kinderen aanloopt. Cheyenne ziet vrijwel niks vanuit het pak. Kinderen zwermen om Fer heen voor foto’s en knuffels. Sommigen zijn bang. Begrijpelijk: Fer is een reus, zeker voor de kinderen, en dan die bevroren glimlach… kijkt hij zo naar zijn slachtoffers?

Foto Dieuwertje Bravenboer

Vandaag is er kinderdisco ter afsluiting. Het animatieteam is goed voorbereid, kent alle liedjes en choreografieën. „Mijn oren zijn niet helemaal goed meer”, zegt Reijers, gefotografeerd op de dansvloer hieronder. „Maar het is zo mooi om een lach op het gezicht van de kinderen te zien.” De kinderen geven alles, ze hebben (nog) geen pil of breezer nodig om onbevangen te dansen.

Om de nacht in te leiden, wordt er aan het einde van de avond nog een rustig nummer gedraaid. De kinderen keren uitgewrongen terug naar hun ouders. Missie geslaagd.

Foto Dieuwertje Bravenboer

Foto Dieuwertje Bravenboer

Foto Dieuwertje Bravenboer

Foto Dieuwertje Bravenboer