In beeld

De indrukwekkendste foto’s van het boerenprotest

Duizenden boeren uit het hele land kwamen woensdag samen om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Veruit de meeste trekkers - duizenden - reden richting het dorp Stroe in de Gelderse gemeente Barneveld. Ook op het Malieveld in Den Haag kwamen demonstranten samen. Vanwege de grote verkeersdrukte werden meerdere wegen afgesloten.
Het boerenprotest werd bijna twee weken geleden aangekondigd, al voordat het kabinet de stikstofplannen bekend had gemaakt. Aanvankelijk zou het protest plaatsvinden in Den Haag, maar de betrokken actiegroepen besloten dit te verplaatsen naar de Veluwe voor een „positief getoonzette manifestatie".
Foto Olivier Middendorp
Verkeer tussen Apeldoorn en Stroe stond muurvast door boeren die met trekkers over de snelweg A1 naar het landelijke boerenprotest in Stroe reden. De A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn was vanwege de drukte afgesloten.
Foto Vincent Jannink / ANP
Hoewel het verboden was om met een trekker de snelweg op te gaan, vond de politie het verbod naar eigen zeggen moeilijk te handhaven. Een groep van zestig trekkers reed tegen de rijrichting in op een toegangsweg van de A7. De politie probeerde de voertuigen tegen te houden door de weg te blokkeren met auto's, maar daar reden de boeren via de berm omheen.
Foto: Olivier Middendorp
Deelnemers van het landelijke boerenprotest op het terrein van een veehouder in het Gelderse Stroe, een gebied waar de stikstofuitstoot sterk moet afnemen.
Foto Sem van der Wal / ANP
De maatschappelijke steun voor de boerenprotesten lijkt de afgelopen maanden iets toegenomen: uit een peiling bleek woensdag dat zo’n 45 procent van de Nederlanders de acties steunt, in oktober vorig jaar was dit nog 38 procent.
Foto Sem van der Wal / ANP
Duizenden boeren kwamen met de trekker naar Stroe, wat voor grote verkeershinder zorgde. Rijkswaterstaat riep in de ochtend al op om niet met de auto naar Midden-Nederland te reizen.
Foto Olivier Middendorp
Deelnemers van het boerenprotest op trekkers op een veld in Stroe.
Foto Olivier Middendorp
Tijdens de demonstratie werden toespraken gehouden door onder anderen de voorman van de boerenactiegroep Agractie Bart Kemp en CDA’er en oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker. Kemp zei onder meer dat de staat „in oorlog” is „met de boerenrepubliek”. Bleker vergeleek de demonstraties met de protesten tegen kernwapens in de jaren tachtig. „Het gevoel van toen is het gevoel van nu: dat ze je platteland afnemen, je grond afnemen, voor een groter belang.”
Foto Olivier Middendorp
Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, tijdens zijn toespraak in Stroe.
Foto Olivier Middendorp
Deelnemers van het boerenprotest bij een barbecue. Volgens persbureau ANP hing er een „festivalachtige sfeer” met foodtrucks en muziek.
Foto: Olivier Middendorp
Drie jongens staan boven de snelweg te zwaaien naar passerende trekkers.
Foto Olivier Middendorp
In de loop van de dag werd het zo druk in Stroe, dat de gemeente Barneveld het „dringende advies” uitbracht om niet meer naar het boerenprotest te komen. Volgens persbureau ANP waren er „vele duizenden mensen”.
Foto Olivier Middendorp
Kamerleden Tjeerd de Groot (D66), Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA) kregen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het advies om niet naar het boerenprotest te gaan, omdat hun veiligheid daar niet kon worden gegarandeerd. Premier Mark Rutte (VVD) vond het „niet goed” dat sommige Kamerleden niet bij de protesten aanwezig konden zijn.
Foto Olivier Middendorp
Wel aanwezig waren Kamerleden Gideon van Meijeren (FVD), Edgar Mulder (PVV), Wybren van Haga (Groep van Haga), Joost Eerdmans (JA21), Caroline van der Plas (BBB) en Roelof Bisschop (SGP).
Foto Sem van der Wal / ANP
Na afloop van het protest in Stroe ging de politie met de boeren in gesprek om de aftocht in goede banen te leiden.
Foto Sem van der Wal / ANP
Boeren vertrekken na afloop van het protest in Stroe.
Foto Sem van der Wal / ANP
Ze vertrokken onder meer via de snelweg A1, die was afgesloten voor ander verkeer.
Foto Vincent Jannink / ANP