Verkiezingsfunctionarissen door Trump onder druk gezet: ‘Ik moest 11.780 stemmen vinden’

Capitoolbestorming Tijdens de vierde hoorzitting van de commissie die de Capitoolbestorming onderzoekt hebben meerdere functionarissen verklaard door Trump en zijn team onder druk te zijn gezet na de verkiezingen van 2020.
De hoorzittingscommissie die onderzoek doet naar de Capitoolbestorming tijdens de zitting op 13 juni.
De hoorzittingscommissie die onderzoek doet naar de Capitoolbestorming tijdens de zitting op 13 juni. Foto Jabin Botsford

Meerdere functionarissen zeggen dat ze na de presidentsverkiezingen van 2020 door Donald Trump en zijn team onder druk zijn gezet. Dat verklaarden ze dinsdag tijdens de vierde hoorzitting over de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 in Washington. Dat gebeurde met name in swing states, waar de overwinning voor Joe Biden het kleinst was. Zo kreeg de Republikein Brad Raffensperger, een bestuurder in de staat Georgia, van zijn partijgenoot Trump een telefoontje met de vraag om „11.780 stemmen te vinden”.

The Washington Post maakte vorig jaar geluidsfragmenten openbaar waarin Trump Raffensperger onder druk zet om „stemmen te vinden”, om op die manier zijn verlies in de staat ongedaan te maken. Raffensperger vertelde tijdens de hoorzitting dat hij de stemmen twee keer heeft laten hertellen, maar dat die klopten. „De cijfers zijn de cijfers, de cijfers liegen niet.”

Naast Raffensperger kwam ook zijn assistent Gabriel Sterling aan het woord, die in Georgia toezicht hield op de verkiezingen. Hij vertelde hoe moeilijk het was om bestand te blijven tegen de aanhoudende beschuldigingen van kiesfraude die Trump de wereld instuurde. Zo liet hij weten vaak het gevoel te hebben dat mensen de informatie die zijn kantoor naar buiten bracht niet geloofden omdat de president van de Verenigde Staten, „naar wie velen opkeken en wie velen respecteerden”, hen vertelde dat deze informatie uit leugens bestond.

Behalve de getuigen uit Georgia werd ook Russell Bowers gehoord, de Republikeinse voorzitter van het parlement van de staat Arizona. Voor de presidentsverkiezingen van 2020 was hij een aanhanger van Trump, maar tijdens de hoorzitting zei hij dat hij na de verkiezingen in een „circus” terecht was gekomen. Ook hij verklaarde door Trump en zijn medewerkers onder druk te zijn gezet, in het bijzonder door diens advocaat Rudy Giuliani. Die vroeg hem om kiesmannen te vervangen. Bowers antwoordde daarop dat hij hem iets vroeg „dat in strijd is met de eed die ik heb afgelegd”. Toen hij vroeg naar bewijs van de kiesfraude, antwoordde Giuliani dat ze veel theorieën hadden, „maar we hebben gewoon niet het bewijs”.

Lees ook het verslag over de derde hoorzitting: Trump bracht vicepresident Pence ernstig in gevaar op 6 januari

Stembusmedewerkers

Aan het eind van de hoorzitting kwamen ook twee stembusmedewerkers aan het woord, Shaye Moss en haar moeder. Zij waren tijdens de verkiezingen van 2020 werkzaam in Fulton County, Georgia. Ze werden na de verkiezingen door Rudy Giuliani valselijk beschuldigd van het plegen van verkiezingsfraude. Ze werden daarop bedreigd en ontvingen racistische berichten op Facebook.

De hele situatie had haar „leven op zijn kop gezet”, vertelde Moss tijdens een emotionele getuigenis. „Ik wil niet dat iemand mijn naam weet”, zei ze. „Ik wil nergens heen met mijn moeder omdat ze mijn naam zou kunnen schreeuwen door het gangpad van de supermarkt of zoiets. Ik ga helemaal niet naar de supermarkt. Ik ben helemaal nergens geweest. Ik ben ongeveer 27 kilo aangekomen. Ik doe gewoon niks meer. Ik wil nergens heen.”

Correctie (22 juni 2022): In een eerdere versie van dit artikel stond in de kop abusievelijk dat een medewerker van het Witte Huis 1.780 stemmen moest vinden. Dat klopt niet, het waren er 11.780. Hierboven is dat aangepast. Ook is een citaat van Shaye Moss aangepast, waarin stond dat ze 60 kilo was aangekomen. Dat moest 60 pound (27 kilo) zijn.