Bulgaarse regering valt na verlies motie van wantrouwen

Vertrouwensstemming Het Bulgaarse kabinet onder leiding van zakenman Kiril Petkov werd gevormd na de derde stembusgang in acht maanden tijd. Een meerderheid van het Bulgaarse parlement is het niet eens met Petkovs economische beleid.
De Bulgaarse premier Kiril Petkov en vicepremier Asen Vacilev applaudisseren tijdens een vertrouwensstemming in het parlement.
De Bulgaarse premier Kiril Petkov en vicepremier Asen Vacilev applaudisseren tijdens een vertrouwensstemming in het parlement. Foto Stoyan Nenov / Reuters

De Bulgaarse regering heeft woensdag een motie van wantrouwen in het parlement verloren en is ruim zeven maanden na de verkiezingen gevallen. Dat melden internationale persbureaus. Het kabinet onder leiding van zakenman Kiril Petkov was het resultaat van de derde stembusgang in Bulgarije in acht maanden tijd. Een krappe meerderheid van het Bulgaarse parlement is het niet eens met het economische beleid van Petkov. Ook is er onenigheid over of Bulgarije Noord-Macedonië moet toestaan toe te treden tot de Europese Unie.

De overwinning van Petkovs partij ‘Wij zetten de verandering voort’ maakte in november een einde aan een maandenlange politieke crisis in Bulgarije. Na twee mislukte pogingen een coalitie te vormen, in april en juli vorig jaar, lukte het Petkov een meerderheid in het parlement te vinden. Hij beloofde corruptie in zijn land tegen te gaan, en een radicale breuk met het beleid en het nepotisme van zijn voorganger Bojko Borisov.

Pro-Europees

Petkov staat bekend als pro-Europees en voorstander van de NAVO. Zo weigert Bulgarije net als veel andere Europese landen om de Russische gasrekening in roebels te betalen en ontwikkelde Petkov plannen voor de invoering van de euro in 2024 in Bulgarije.

„Op een dag hebben we een Bulgarije zonder poppenspelers, zonder de maffia – een normaal Europees land,” zei Petkov in een afscheidstoespraak woensdag, schrijft journalistiek platform Politico. Hij noemde politici die volgens hem instrumenteel zijn geweest in het neerhalen van zijn regering, onder wie de Russische ambassadeur in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Of nu, na de val van Petkovs regering, nieuwe verkiezingen moeten komen, is nog onzeker. Hij heeft twee maanden om een nieuwe coalitie te vormen, met een meerderheid in het parlement. Als dat niet lukt, moet president Rumen Radev nieuwe verkiezingen uitschrijven en een interim-regering aanstellen. Petkov heeft coalitiegesprekken met oppositiepartijen in het parlement tot dusverre afgehouden.

Lees ook dit artikel: ‘Wij Bulgaren sterven op onze wegen door corruptie’