In beeld

Moesson treft miljoenen in Bangladesh en India

Overstromingen Hevige regen zorgt voor noodsituaties in Bangladesh en het noordoosten van India. In India alleen al zouden 131 mensen zijn overleden.
Riksjabestuurders, vrijdag in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. Zware regenval zorgt sinds vorige week voor overstromingen in Bangladesh en het noordoosten van India.
Foto Monirul Alam/EPA
Beelden van Goyainghat in het noorden van Bangladesh. Volgens nieuwssite Indian Express zijn zes miljoen mensen vanwege de overstromingen afgesloten van de buitenwereld.
Foto AFP
Een elektriciteitspaal in Rangia, in het noordoosten van India, is verzakt vanwege de regen. Op veel plekken in de regio is de stroom uitgevallen, net als internet- en telefoonverbindingen. Volgens de krant Hindustan Times zijn 131 mensen in India vanwege het noodweer om het leven gekomen.
Foto Biju Boro/AFP
De Indiase krijgsmacht is ingezet om hulp te bieden. Beschadigde wegen en een tekort aan boten maken het moeilijk om mensen te evacueren, zegt Fiona McLysaght van hulporganisatie Concern Worldwide in een verklaring.
Foto Anupam Nath/AP
Een meisje draagt haar broer door het water in de Indiase stad Agartala, tegen de grens met Bangladesh. Tot en met maandag waren in totaal een miljoen Indiase kinderen getroffen, staat in een dagelijks overzicht van de regionale overheid.
Jayanta Dey/REUTERS
Ook in Sylhet in het oosten van Bangladesh staan de straten blank. Naar verwachting worden de overstromingen de komende dagen erger.
Foto Abdul Goni/AP
De Indiase krijgsmacht evacueert inwoners van het dorp Tarabari aan de rivier de Brahmaputra. In de 24 uur tot aan maandagmiddag zijn in het noordoosten van India 11.292 mensen per boot geëvacueerd, schrijft de regionale overheid.
Foto Anupam Nath/AP Photo
Een Indiase soldaat brengt een meisje uit Tarabari in veiligheid. Volgens Concern Worldwide is er in de getroffen gebieden een urgent gebrek aan drinkwater en droog eten.
Foto Anupam Nath/AP
Een man uit Tarabari wordt uit zijn huis gehaald. Overstromingen komen jaarlijks voor tijdens de moesson, maar de ernst verschilt per keer. De moesson van 2019 was de hevigste in 25 jaar, met meer dan 1.600 dodelijke slachtoffers en een miljoen ontheemden.
Foto Anupam Nath/AP
Een noodopvang in Companygonj, in het oosten van Bangladesh. Unicef meldde maandag dat meer dan 36.000 kinderen in overvolle opvanglocaties schuilen, en dat zeker acht kinderen zijn overleden. In het noordoosten van India zitten in totaal ruim 200.000 mensen in noodopvang, schrijft de regionale overheid, onder wie bijna 50.000 kinderen.
Foto Mahmud Hossain Opu/AP
Een familie kookt bij een zelfgebouwde tent. In andere delen van India was het de afgelopen weken juist extreem warm, met temperaturen tot 44 graden in de hoofdstad New Delhi. De overheid adviseerde mensen om zo veel mogelijk binnen te blijven.
Foto Anupam Nath/AP
De watersnood wordt met het jaar ernstiger, zeggen experts in de Hindustan Times. Het zou de regio niet altijd lukken om te herstellen van een overstroming voordat de volgende aanbreekt. Ook in mei waren er hevige overstromingen, waarvan de schade nog niet volledig is hersteld.
Foto Mamun Hossain/AFP