In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de belangrijkste Europese leiders - Macron, Scholz en Draghi - Kiev bezochten, bekenden twee verdachten de Britse journalist Dom Philips in de Amazone om het leven gebracht te hebben en had Spanje te maken met een hittegolf en bosbranden.
De Europese leiders Emmanuel Macron (Frankrijk), Mario Draghi (Italië), Olaf Scholz (Duitsland) en Klaus Iohannis (Roemenië) bezochten deze week de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kiev. Het was de eerste keer dat de leiders van de drie landen gezamenlijk een bezoek brachten aan Oekraïne. Ze spraken onder meer over kandidaat-lidmaatschap van het land bij de EU. Op deze foto omhelst Macron zijn Oekraïense collega.
Foto Ludovic Marin / AP
Momenteel viert het Tengervolk, afkomstig van het Indonesische eiland Java, het hindoeïstische Yadnya Kasada-ritueel. Op de veertiende dag van de maand kasada offert de Tengerbevolking allerlei producten aan de vulkaan Bromo, zoals voedsel, vee en geld - te zien op deze foto. Het ritueel bestaat sinds de vijftiende eeuw en vindt meestal in de zomermaanden plaats.
Foto Juni Kriswanto / AFP
In Ecuador werd deze week hevig gedemonstreerd, veelal door inheemse Ecuadorianen. Ze verzetten zich tegen het economische beleid van president Guillermo Lasso en hebben zich verzameld onder leiding van de Conaie, de grootste organisatie voor de inheemse bevolking van Ecuador. Vooral de gestegen brandstof- en voedselprijzen zijn aanleiding voor het protest. Meer dan eens mondden de demonstraties uit in geweld.
Foto Cristina Vega Rhor / AFP
De Italiaanse club Palermo won zondag met 1-0 van Padova en keert daarmee terug in de Serie B, het tweede niveau in het Italiaanse voetbal. Aanhangers van de club vierden hun overwinning op het Piazza Politeama in hun stad.
Foto Igor Petyx / EPA
Oekraïense militairen schieten op Russische posities aan een frontlinie in de oostelijke Oekraïense regio Donbas. In het gebied wordt hevig gevochten, met mogelijk honderden doden per dag tot gevolg. Volgens de Verenigde Naties is de humanitaire situatie er "buitengewoon alarmerend" en blijft deze verslechteren.
Foto Aris Messinis / AFP
Indonesische militairen van het Militair Commando IX Udayana nemen deel aan een veiligheidsoefening. Ze bereiden zich voor op de G20-top, die in november op de planning staat in de stad Denpasar, de hoofdstad van het eiland Bali. G20-toppen hebben tot doel belangrijke wereldwijde problemen te bespreken, zoals op het gebied van internationale financiële stabiliteit en klimaatdoelen.
Foto Sonny Tumbelaka / AFP
Ontheemde families uit Impire, een stad in het noorden van Mozambique, zijn op de vlucht voor gewapende overvallers. Ten minste zeven mensen zijn omgekomen bij het geweld, onder wie vier mensen die werden onthoofd bij recente jihadistische aanslagen. De regio is tot nu toe relatief gespaard gebleven van jihadistisch geweld, maar lijkt nu steeds vaker getroffen te worden.
Foto Alfredo Zuniga / AFP
Medische hulpverleners rijden op een bakfiets in Shanghai. Begin deze maand kregen inwoners van de grootste Chinese stad de meeste vrijheden terug, na twee maanden in een van de strengste coronalockdowns ter wereld te hebben geleefd. Lang duurde het niet: afgelopen weekend ging een groot deel van de stad weer op slot.
Foto Alex Plavevski / EPA
Een visser uit de Amazone draagt een pirarucu, een Braziliaanse vis, op zijn schouders. Deze week werden in het gebied stoffelijke resten gevonden, vermoedelijk van de Braziliaanse gids Bruno Pereira en de Britse journalist Dom Philips. Twee verdachten hebben bekend dat ze beide mannen hebben omgebracht. Waarschijnlijk visten zij illegaal in de Amazone, een onderwerp waar Philips journalistiek onderzoek naar deed.
Foto Ricardo Oliveira / AFP
Maandag was het de Internationale Dag van het Albinisme. Ook in Monrovia, de hoofdstad van Liberia, werd hier aandacht aan geschonken. Liberiaanse albino-kinderen liepen in een optocht door de straten, om aandacht te vragen voor discriminatie van deze groep. Albinisme is een zeldzame, niet-besmettelijke aandoening; beide ouders moeten het gen dragen om het te kunnen doorgeven, ongeacht of ze zelf albinisme hebben.
Foto Ahmed Jallanzo / EPA
Asielzoekers uit Midden- en Zuid-Amerika worden gespot door grenswachten nabij Roma, in de Amerikaanse staat Texas. Ze zijn vlak voor het nemen van de foto de Rio Grande-rivier overgestoken vanuit Mexico. Migratie vanuit Latijns-Amerika richting de VS is een bekend fenomeen: in 2021 trof de grenspolitie zo'n 1,6 miljoen migranten aan die de grens illegaal wilden oversteken.
Foto Adrees Latif / Reuters
De 97-jarige Irmgard F. was volgens aanklagers de voormalig secretaresse van de SS-commandant van het concentratiekamp Stutthof in het huidige Noord-Polen. Afgelopen week ging haar zaak verder in de rechtbank in Itzehoe, Noord-Duitsland. Ze is de eerste vrouw in decennia die wordt vervolgd voor misdaden uit het nazi-tijdperk: F. wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op meer dan tienduizend mensen in het kamp.
Foto Daniel Reinhardt / AFP
Een groep vrouwen speelt bingo op het strand van het Zuid-Spaanse Cádiz, door parasols beschermd tegen de felle zon. Het land heeft deze week te maken met grote hitte, veroorzaakt door hete lucht uit Noord-Afrika. In verschillende delen van Spanje leidde dat tot bosbranden. Ook in grote delen van de rest van Europa is het erg warm.
Foto Emilio Morenatti / AP
Afgelopen week was het onrustig in de oostelijke stad Goma in de Democratische Republiek Congo, aan de grens met Rwanda. Demonstranten probeerden de grens te bereiken om tegen 'Rwandese agressie' te protesteren. De betrekkingen tussen de twee landen zijn al decennia gespannen: Rwanda beweert dat Congo onderdak bood aan de etnische Hutu's die in 1994 de Rwandese genocide pleegden, en stuurde meermaals troepen de DRC in. Beide landen beschuldigen elkaar ervan militaire groeperingen in het buurland te steunen.
Foto Michel Lunanga / AFP
Aanhangers van de oppositie in India schreeuwen leuzen terwijl ze door de politie worden vastgehouden tijdens een protest. De demonstranten verzetten zich tegen het dagvaarden van hun partijleider Rahul Gandhi, in een witwaszaak.
Foto Amit Dave / Reuters