Regering van premier Morrison verliest Australische verkiezingen

Politiek Oppositieleider Anthony Albanese van de Labor-partij lijkt na het tellen van iets meer dan de helft van de stemmen de nieuwe premier van Australië te worden.
Leden van Scott Morrisons partij kijken naar de verkiezingsuitslag in Sydney.
Leden van Scott Morrisons partij kijken naar de verkiezingsuitslag in Sydney. Foto Loren Elliott/Reuters

De regering van de Australische premier Scott Morrison heeft zaterdag de verkiezingen verloren. Oppositiepartij Labor zou de meeste stemmen hebben behaald, melden Australische media en internationale persbureaus. Labor-leider Anthony Albanese lijkt de nieuwe premier van Australië te worden.

Lees ook: Australië lijdt onder droogte, maar veel politici praten liever niet over klimaatverandering

Morrison heeft inmiddels zijn nederlaag erkend en aangekondigd op te stappen als leider van de conservatieve Liberals. Hij was sinds 2018 premier. Zijn partij staat in de eerste resultaten op 52 zetels, waar 76 nodig zijn voor een meerderheid. De Labor-partij heeft na het tellen van iets meer dan de helft van de stemmen 69 zetels bemachtigd.

Australiërs mochten zaterdag stemmen voor een nieuwe federale regering. Het was vooral een race tussen de regeringscoalitie van de conservatieve Liberals en de boerenpartij Nationals en aan de andere kant de Labor-partij. Die laatste partij heeft meer financiële steun beloofd en een sterker sociaal vangnet. Ook wil Labor de minimumlonen verhogen.

In een eerste reactie zei Albanese dat hij Australië wil „verenigen”. „Ik denk dat mensen genoeg hebben van verdeeldheid, wat ze willen is om samen te komen als een natie en ik ben van plan om die te leiden.”