Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag

#MeToo Het kabinet wil een cultuurverandering bewerkstelligen en wijst naar recente onthullingen over The Voice of Holland en voetbalclub Ajax.
Portret van Mariëtte Hamer.
Portret van Mariëtte Hamer. Foto David van Dam

Het kabinet heeft Mariëtte Hamer (PvdA) voorgedragen als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dinsdag bekendgemaakt. De benoeming is voor een periode van drie jaar. Hamer is de eerste persoon die deze functie gaat uitvoeren en stopt per april als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Hamer moet een „herkenbaar boegbeeld en aanjager” worden van een cultuurverandering in de samenleving. Zij gaat samen met de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) en Karien van Gennip (Sociale Zaken, CDA) een nationale aanpak opstellen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Van haar wordt ook verwacht dat zij gevraagd en ongevraagd het kabinet adviseert over het maken en uitvoeren van een actieplan, waarbij meer „bewustwording en een veilige cultuur” het adagium is.

De regering zegt onder meer „de cultuur van genderstereotypering en machtsmisbruik” te willen doorbreken. De voordracht volgt op „verschillende incidenten” die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan, meest recent de onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij televisieprogramma The Voice of Holland en voetbalclub Ajax. Minister Dijkgraaf zegt dat „iedere organisatie” zich bewust moet worden dat dit ook bij hen kan gebeuren. Dat moet volgens hem worden bereikt door actief het gesprek erover te voeren.

Hamer is sinds 2014 voorzitter van de SER. In 2021 was ze informateur in de coalitieonderhandelingen. Tussen 1998 en 2014 was ze Tweede Kamerlid namens de PvdA, waarvan twee jaar fractievoorzitter.