Bijna zesduizend werkgevers moeten loonsubsidie terugbetalen

Werknemers van het UWV bekijken aanvragen die binnenkomen bij het NOW-loket.
Werknemers van het UWV bekijken aanvragen die binnenkomen bij het NOW-loket. Foto Evert Elzinga/ANP

Bijna 6.000 werkgevers moeten hun loonsubsidie NOW terugbetalen omdat zij niet hun definitieve omzetgegevens hebben doorgegeven aan uitkeringsinstantie UWV. Dat heeft minister Karien van Gennip (Sociale Zaken, CDA) woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Het gaat om de eerste steunronde, in het voorjaar van 2020. De werkgevers hebben samen 160 miljoen euro aan voorschotten ontvangen. Zonder hun definitieve gegevens kan uitkeringsinstantie UWV niet vaststellen op welk subsidiebedrag zij recht hebben, schrijft Van Gennip.

Werkgevers moesten eigenlijk voor november hun cijfers inleveren, maar bijna 9.500 van hen misten die deadline, waarna het kabinet hen tot 9 januari de tijd gaf. De minister verwacht dat een deel van de werkgevers bewust niks inleverde, omdat zij al verwachten dat zij het volledige voorschot moeten terugbetalen.

Op 14 februari opent een nieuw loket voor NOW. Het is inmiddels de achtste aanvraagperiode sinds het begin van de coronacrisis.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van Dissel: met omikron 40 procent minder kans op ziekenhuisopname