Arbeidsinspectie doet inval bij omstreden uitzendbureau Reyhan

Een manager van het bedrijf, dat wordt verdacht van valsheid in geschrift en verduistering, kwam eerder in opspraak na mishandeling van een Roemeen.

Een werknemer in de vleesverwerkende industrie.
Een werknemer in de vleesverwerkende industrie. Foto Merlin Daleman

De Arbeidsinspectie heeft woensdag een inval gedaan bij uitzendbureau Reyhan in het Gelderse ’s-Heerenberg en twee medewerkers van het bedrijf aangehouden. Dat zeggen bronnen rondom het onderzoek tegen NRC. Ook een administratiekantoor in het nabijgelegen Ulft, dat de administratie van Reyhan doet, en een woning in Doetinchem zijn doorzocht.

De inval is onderdeel van een onderzoek van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Het uitzendbureau wordt verdacht van valsheid in geschrift en verduistering, waarvoor de rechter een gevangenisstraf van drie tot maximaal zes jaar kan opleggen. De Arbeidsinspectie vermoedt dat werknemers van het uitzendbureau niet het afgesproken loon kregen uitbetaald en dat hun handtekeningen zijn vervalst.

Een manager van Reyhan erkent dat de Arbeidsinspectie woensdag langs is geweest op het kantoor in ’s-Heerenberg. Hij wil niet vertellen wat de Arbeidsinspectie heeft meegenomen.

Poging tot mishandeling

Eind vorig jaar is een manager van Reyhan veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. Een Roemeens staflid van het Gelderse uitzendbureau werd meerdere keren geslagen en geschopt met verstevigde schoenen, terwijl hij weerloos was en zelf geen geweld gebruikte. De man deed deze maand zijn verhaal in NRC. De manager kreeg 90 dagen cel opgelegd, waarvan 73 voorwaardelijk, 180 uur taakstraf en moest het Roemeense staflid een schadevergoeding van 1.500 euro betalen.

Vorige week publiceerde NRC een onderzoek naar uitzendbureau Reyhan. Het bedrijf is in 2008 opgericht. Zo’n 1.500 mensen, voornamelijk arbeidsmigranten, zijn gedetacheerd via Reyhan bij Nederlandse vleesverwerkende bedrijven.

Uit interne meldingen aan de Arbeidsinspectie, verhalen van (oud-) medewerkers, gemeenteambtenaren, overheidsbronnen en medewerkers van vakbond FNV blijkt dat angst overheerst rondom het uitzendbureau. Klagende medewerkers worden ontslagen of zelfs mishandeld. Gemeenten staan machteloos tegenover het bedrijf, omdat de dwangsommen die ze aan het bedrijf opleggen geen indruk maken. En vakbondsmedewerkers vrezen het bedrijf sinds de mishandeling van Roemeense arbeidsmigrant.

Lees ook het onderzoeksverhaal over Reyhan: Werken in het vlees – wie klaagt wordt ontslagen, of mishandeld

Strafrechtelijk onderzoek

De Arbeidsinspectie deed de inval woensdag vanwege een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het uitzendbureau. Drie panden zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op onder meer fysieke en digitale gegevens, contant geld en waardevolle spullen. Ook verschillende bedrijfsauto’s zijn doorzocht.

Het onderzoek startte na eerdere controles bij het uitzendbedrijf. De Arbeidsinspectie legde verschillende keren boetes op. In 2017 kreeg het uitzendbedrijf een boete van 11.500 euro, omdat 21 uitzendkrachten contant waren betaald. En in 2018 stuitten inspecteurs op „vreemdelingen” die geen papieren hadden om in Nederland te werken bij vleesverwerker Vitelco in Den Bosch. Reyhan, die het personeel had geregeld, en Vitelco kregen beide een boete van 8.000 euro opgelegd.

Ook gemeenten zitten met het uitzendbedrijf in hun maag. In Brabant meldde de gemeente Meierijstad (Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel) aan de Arbeidsinspectie dat Reyhan „personen illegaal” zou huisvesten. De ambtenaar van Meierijstad vreesde bovendien voor „uitbuiting” van werknemers.

In 2019 kwamen bij de gemeente Montferland klachten binnen over een hoekpand in ’s-Heerenberg dat was omgebouwd tot arbeidsmigrantenhotel met 22 bedden. De gemeente liet het pand ontruimen, omdat het onhygiënisch en brandonveilig was. Toen een paar weken later opnieuw werd gecontroleerd was het weer mis: er waren negen mensen in het pand dat bedoeld is voor één huishouden. De gemeente legde Reyhan een dwangsom van 50.000 euro op, die inmiddels is omgezet in een boete. Deze is volgens de gemeente Montferland niet betaald. Reyhan is in beroep gegaan bij de Raad van State tegen de boete. De procedure loopt nog.

Om de druk op te voeren, heeft de gemeente Montferland de dwangsom verhoogd tot 200.000 euro per week, met een maximum van 600.000 euro.