Vijfde persoon gearresteerd in verband met gezonken migrantenboot bij Calais

OversteekBij een ramp met een opblaasbare boot kwamen woensdag 27 mensen om het leven in het Kanaal tussen Frankrijk en het VK. De Britse regering stelt voor samen patrouilles uit te voeren.
Op een Frans strand nabij de plaats Wimereux hebben migranten slaapzakken en een beschadigde opblaasboot achtergelaten na een poging het kanaal over te steken.
Op een Frans strand nabij de plaats Wimereux hebben migranten slaapzakken en een beschadigde opblaasboot achtergelaten na een poging het kanaal over te steken. Foto Mohammed Badra/EPA

Een vijfde mogelijke mensensmokkelaar is gearresteerd in verband met de migrantenboot die woensdag zonk voor de kust van Calais. Dat meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin donderdag volgens persbureau AFP. Zeker 27 migranten zijn bij het ongeval omgekomen, onder wie ook kinderen. Eerder meldden Franse media dat het zou gaan om 31 mensen, maar dat aantal is uiteindelijk bijgesteld.

Ook is meer bekend over de identiteit van de slachtoffers, zo zouden er zeven vrouwen en drie kinderen aan boord zijn geweest en zeventien mannen. De Franse krant La Voix du Nord meldt donderdag op basis van bronnen dat de kleine opblaasbare boot met migranten mogelijk is geraakt door een groot containerschip, bij een poging de oversteek te maken vanuit Frankrijk over het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk. Twee mensen hebben het ongeluk overleefd. Volgens minister Darmanin heeft de vijfde gearresteerde persoon, die woensdagavond is opgepakt, de rubberboot in Duitsland gekocht.

Britse regering: samen patrouilles uitvoeren

Sinds begin dit jaar heeft een recordaantal van 23.000 mensen over het Kanaal het VK geprobeerd te bereiken. 7.800 migranten zijn uit het water gered. Londen dreigde in september met het terugduwen van boten naar de kust van Frankrijk. De situatie zorgt voor spanningen tussen de twee landen. Na de ramp van woensdag werd een spoedoverleg belegd tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson.

Downing Street laat donderdag weten dat het aan de Franse regering heeft voorgesteld om voortaan gezamenlijke patrouilles uit te voeren langs de Franse kust in het Kanaal. Een woordvoerder van de Britse regering stelt tegenover persbureau AFP dat Londen bereid is financiële hulp te bieden voor de controle op de oversteken, en ook materieel in te zetten. Zo werd bij de reddingsactie op woensdag een Britse helikopter ingezet.

Woensdag en donderdag reageerden beide regeringsleiders op de ramp. „Frankrijk zal niet toestaan dat het Kanaal een begraafplaats wordt”, zei Macron. Hij riep op tot een spoedvergadering van de Europese Unie. Johnson zei tegen Sky News „geschokt en diep bedroefd” te zijn.