Zeldzaam manuscript Einstein geveild voor ruim 11 miljoen euro

Wetenschap Einstein maakte zelden notities. Nu is een manuscript van hem en collega-natuurkundige Besso geveild met aantekeningen over de relativiteitstheorie.
Het veilinghuis in Parijs schatte de waarde van Einsteins aantekeningen op 2 tot 3 miljoen euro.
Het veilinghuis in Parijs schatte de waarde van Einsteins aantekeningen op 2 tot 3 miljoen euro. Foto Antony Paone / Reuters

Een manuscript met notities van onder anderen de natuurkundige Albert Einstein is dinsdag op een veiling in Parijs verkocht voor 11,6 miljoen euro. Veilinghuis Christie’s had de waarde van het document eerder geschat op 2 tot 3 miljoen euro. Het manuscript bevat aantekeningen van de relativiteitstheorie die Einstein later zou publiceren, melden internationale persbureaus.

Het document is geschreven tussen 1913 en 1914 en is één van slechts twee bewaard gebleven documenten - voor zover bekend - van Einstein (1879-1955) met notities van diens beroemde relativiteitstheorie. Het 54 pagina’s tellende manuscript zou voor ongeveer de helft zijn geschreven door Einsteins goede vriend en Zwitserse collega-natuurkundige Michele Besso, met wie Einstein aan de theorie werkte.

Einstein maakte maar weinig notities, waardoor documenten van hem van voor 1919 erg zeldzaam zijn. Dankzij Besso is het manuscript al die tijd bewaard gebleven. In het manuscript staan ook aantekeningen doorgekrast, wat laat zien dat zelfs de wereldberoemde wetenschapper weleens fouten maakte.

Lees ook dit artikel: Einstein had ongelijk. De werkelijkheid is nu bewezen spookachtig Lees ook dit artikel: Onbekende brieven van Einstein in Leiden ontdekt