Recensie

Recensie Muziek

Retrosoul voor liefhebbers van zoetigheid

Retrosoul komt in verschillende gedaantes. Tegenover de gruizige soul van Sharon Jones en Lee Fields staat de veel gladdere sound van Durand Jones & The Inclinations, beïnvloed door de Philly Sound en The Stylistics. Het derde album Private Space van de multiraciale band uit Bloomington, Indiana voert hun gepolijste slaapkamersoul naar nieuwe hoogten, met een bonbondoos vol violen en zwoele ritmes uit het producershandboek van Gamble & Huff.

De doorleefde stem van frontman Durand Jones, altijd net iets tegen het valse aan, wordt subtiel afgewisseld met de falset van drummer Aaron Fraser en koortjes uit de koker van de zoetere Motownproducties. Maatschappelijke kwesties dringen mondjesmaat door in de themakeuze. Meestal monden ze uit in gemeenplaatsen als „we’re sticking together for love”. Wie niet bang is voor zoetigheid vindt hier kundig gemaakte soul die net niet de diepgang heeft van een Marvin Gaye of Curtis Mayfield.