Amy Winehouse

Amy Winehouse komt uit Noord-Londen, haar vader is taxichauffeur, en zelf is ze ook nogal bijdehand. De teksten op haar debuut-cd Frank zijn van eigen hand en portretteren een vlotte Engelse met haar op de tanden.

Eentje die liedjes schrijft over vrouwen die rondlopen in `fuck me pumps', en hun toevoegt: ,,Your dream in life/ is to be a footballer's wife?'' Maar dit wordt gezongen door een vrouw die zelf ook wel graag op hoge sandaaltjes rondstapt, met een glamour-uitstraling waar haar cockney-spraak niet tegenop kan.

Muzikaal is Winehouse minder eigentijds. De sfeer op Frank is jazzy, met veel gekronkel in de zang en een begeleiding van trompet, gitaar, bas en drum. Ze leunt tegen de revival van jazz-zangeressen van wie Norah Jones het kopstuk is en waar ook een nieuwkomer als Katie Melua in past. Toch is Winehouse bij hen vergeleken weer modern. Het zit hem vooral in de begeleiding, waar opgelegde nostalgie uit geweerd is, en waar soms ook actueel drumgeluid opklinkt.

Het is jammer dat Winehouse haar blikkerige stem (die aan Nelly Furtado doet denken) niet heeft ingezet voor eigenzinniger muziek. Nu welft ze haar stem in te veel bochten en halve tonen. Dat klinkt prettig laidback. Maar Winehouse zou feller en stoerder kunnen zijn. Dat hoor je nu al aan Fuck Me Pumps en You Sent Me Flying.

Amy Winehouse. Frank (Universal 9812918